Bachelor Biologie
Onderaan de pagina zijn enkele bachelortheses te vinden!
Beste (toekomstige) BSc studenten,
Hier vind je de introductie gids: ‘Van Rups tot Vlinder’, waarin handige informatie te vinden is over de WUR, de studie Biologie en de studievereniging Biologica. Weet je niet waar je moet zijn, wat je moet doen, waar je informatie vind, wie je moet contacteren, etc. Blader de gids even door en vind je antwoord. Mocht je toch nog vragen hebben contacteer dan je Biologie-mentor of studieadviseur.
Heel veel succes en plezier met je studie!
P.S. Mis je bepaalde informatie in de gids of klopt er iets niet, contacteer dan de EducaCie: EducaCie.Biologica@wur.nl.
Studeren in het buitenland
Studeren in het buitenland: het lijkt vaak moeilijker dan het is. Websites blijken ineens onvindbaar als jij ze nodig hebt, studieadviseurs krijgen kinderen, studieachterstand gooit roet in het eten. Vaak is een simpele optelsom van moeite genoeg om mensen op te laten geven. En dat is zonde, want studeren in het buitenland is hartstikke leuk.
Erasmus
Het Erasmus programma is er voor mensen die voor een periode van 3 tot 12 maanden in een ander Europees land willen studeren. Gedurende deze periode loopt je studiefinanciering gewoon door en bovendien kom je soms in aanmerking voor een extra beurs.
Dit programma heeft uitwisseling als voornaamste doel, dus het kan zijn dat sommige universiteiten studenten van bepaalde universiteiten liever aannemen, omdat er ook meer van hun studenten naar die universiteit willen. Vaak valt er echter nog wel wat te regelen.
Informatie vanuit de WUR kun hier vinden.
Mocht je nu besloten hebben dat een Erasmus uitwisseling echt iets voor jou is, dan moet je nog wel even een afspraak maken met je studieadviseur. Die kan je dan precies vertellen wat er nog allemaal moet gebeuren voordat je weg kunt.
Naast het Erasmus Mundus programma zijn er natuurlijk nog verschillende manieren om naar het buitenland te gaan. Misschien wil je wel helemaal niet naar Europa.
Dan is de website www.wilweg.nl waarschijnlijk iets voor jou. Hier kun je eigenlijk alles vinden; over stages, Masters, periodes weg, beurzen, noem maar op.
Indeling Bachelor Biologie
Basis
De Bachelor Biologie is een Nederlandstalige bachelor, maar je zal al wel te maken krijgen met Engelse boeken en handleidingen. Later in de studie komen er meer Engelstalige vakken. De bachelor bestaat uit vier verschillende onderdelen gedurende drie jaar. Je begint de studie met anderhalf jaar van verplichte vakken voor iedereen, de basisvakken dus. Hierdoor krijg je een goede indruk van wat Biologie allemaal inhoudt en zou je een keuze moeten kunnen maken welke richting je op wilt.
Specialisatie
Het tweede onderdeel is dan ook de zogeheten specialisatie. Dit is een specialisatierichting die je meer vakken van een richting laat volgen. Deze keuze maak je in het tweede gedeelte van je tweede jaar. Je volgt deze richting tot aan het einde van de eerste helft van jouw derde jaar. De namen van deze specialisaties zijn in het Engels, maar de richting is alsnog grotendeels in het Nederlands. In Wageningen hebben wij vier specialisaties. Dit zijn de volgende:
Je kijkt naar alle processen in organismen op celniveau, de kleinste eenheid van leven. Je houdt je bezig met biologische eigenschappen van cellen en processen binnen die cel. Deze processen worden zichtbaar gemaakt met speciale technieken, tijdens je specialisatie leer je met deze technieken werken. Je kijkt in deze specialisatie veel naar DNA.
Je vraagt je af waarom een dier of plant eruit ziet zoals het is, je probeert een relatie te ontdekken tussen de bouw en functie. Daarnaast probeer je te begrijpen hoe een organisme zich in de tijd heeft aangepast aan hun omgeving, zowel in de evolutie als in de ontwikkeling van embryo tot volwassene. Hoe kan één cel zich ontwikkelen tot een compleet organismen? Dit alles wordt bestudeerd met mutaties. Door organismen met een afwijkende ontwikkeling te bestuderen kom je veel te weten over de processen die een rol spelen in de ontwikkeling.
Je kijkt bij deze specialisatie naar de gezondheid van mens en dier. Je bekijkt een probleem op alle integratieniveaus, van cel tot ecosysteem. Je leert hoe organismen hun interne milieu in stand kunnen houden. Je bestudeert de werking van het zenuwstelsel, hormonen en de energiehuishouding. Je kijkt bijvoorbeeld bij malaria naar de symptomen die een infectie veroorzaakt.
Ecologie gaat over systemen waarin dieren, planten, micro-organismen en de omgeving elkaar beïnvloeden. Je kijkt wat er gebeurt als je uit zo’n netwerk een soort weghaalt of toevoegt. Deze specialisatie gaat over klimaatsverandering en biodiversiteit, over koolstof en nitraatkringlopen, maar ook over concurrentie en samenwerking tussen en binnen soorten. Een belangrijk onderdeel is het maken van modellen, hiermee kun je complexe systemen eenvoudiger beschrijven en voorspellingen doen.
Vrije keuze
Het derde en het vierde onderdeel van de studie vindt plaats in de tweede helft van jouw derde jaar. Als eerste heb jij bijna een half jaar de tijd om vrije keuze vakken te volgen. Deze vakken mogen over bijna alles gaan, of het nou in je interesse gebied ligt of niet. Veel van deze vakken staan beschreven in onze eigen Alternatieve Studiegids, dus neem daar zeker even een kijkje. In deze deze periode kan je ook naar het buitenland, daar staat hieronder meer informatie over.
Thesis
Het laatste onderdeel van de Bachelor Biologie is de Bachelor thesis. Dit is een onderzoek dat je gaat uitvoeren bij een onderzoeksgroep. Dit mag er een zijn van de 29 onderzoeksgroepen die bij Biologie zijn aangesloten. Zie het kopje Bachelor Thesis voor specifieke aanboden voor thesis onderwerpen, ook staan er voorbeelden en info in de Stage/Thesis gids.
Om het aanbod aan BSc theses te zien kan je hier kijken. (Deze website werkt alleen op de universiteit)
Verder kun je thesis opties vinden op de pagina thesis / stage gids.
Ook is het bij het zoeken van een BSc thesis mogelijkheid aanbevolen om een leerstoelgroep die je interessant vindt te mailen met de vraag of ze een thesisplek voor je hebben.