Welkom op het gedeelte van de website van Biologica voor aankomende studenten! Hier kun je alle inhoudelijke informatie vinden over de studie biologie in Wageningen. Zowel aankomende als studerende biologiestudenten kunnen hier terecht. Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar bvw.biologica@wur.nl!
Disclaimer
Let op, de tekst die hieronder staat geldt in tijden zonder het COVID-19 virus. Houdt daar rekening mee tijdens het lezen. Meeloopdagen zijn op het moment bijvoorbeeld niet fysiek, maar online. Bij vragen kun je ons altijd mailen!
Waarom biologie?
Biologie is een brede opleiding; van ecologie tot genetica en celbiologie, elk facet komt aan de orde. Biologie kijkt daarbij naar het hoe en waarom van het leven en doet dit op verschillende niveaus. Dieren en planten worden bestudeerd van de kleinste cel tot het grootste ecosysteem. Hierbij wordt gekeken naar groei, ontwikkeling, evolutie en ecologie.
Biologie is misschien wel wat voor jou als je nieuwsgierig bent, houdt van de natuur en veel wilt weten over verschillende gebieden binnen de biologie.
Een jaar bestaat uit 6 periodes. Elke periode duurt 8 weken; 6 weken les, 1 week leerweek, 1 week tentamenweek. Over het algemeen volg je in elke periode twee vakken, een morgenvak en een middagvak. In de tentamenweek heb je dus ook maar twee tentamens. Vaak krijg je in het begin van de week een college, je zit dan in een collegezaal en de docent legt de theorie uit aan de hand van een powerpoint presentatie. De rest van de week pas je deze theorie toe in werkcolleges, groepswerk en practica. Dit kunnen zowel computerpractica als labpractica zijn.
Onderwijsvormen binnen Biologie
Zoals je in het diagram hieronder kunt zien krijg je bij biologie 50% van de contacturen practica en excursies, waardoor je veel kennis al tijdens het uitvoeren opdoet. Hierdoor is de zelfstudietijd wat korter dan bij andere studies. Biologie is wel een drukke studie, met veel contacturen. Je hebt geregeld van half 9 tot 5 les. Houdt hier dus rekening mee als je niet op kamers wilt gaan. Naast de contacturen wordt er vaak ook een boek aangeraden. Het is handig om deze te lezen, zo herhaal je alle stof die je tijdens de lessen op hebt gedaan. Veel mensen kiezen er echter voor om de boeken niet te lezen. Je moet voor jezelf bepalen wat voor jou het fijnst is. Maak je echter geen zorgen: hier zal je tijdens je studie vanzelf achter komen.
Als je het VWO hebt afgerond, kun je starten met de bachelor biologie van 3 jaar. Daarna kun je kiezen voor een master, die in Wageningen twee jaar duurt. Het programma voor de bachelor kun je hier vinden. De informatie over de master biology kun je hier vinden.
Wil je weten of je met jouw vakkenpakket kunt beginnen aan de bachelor biologie? Kijk dan hier voor de toelatingseisen.
Heb je vragen over de studie biologie? Neem dan contact op met een studieadviseur uit het opleidingsteam of de studiekeuzecoach.

Waarom Wageningen?
Wageningen University staat bij veel studiekiezers nog bekend als landbouwhogeschool. Dit beeld klopt al heel lang niet meer. Naast studies binnen de Life Sciences hoek heeft Wageningen tegenwoordig zelfs vakken in de richting van de maatschappijwetenschappen en omgevingswetenschappen! Op de site van Wageningen University kun je alle studies vinden.
Wageningen is een kleine stad, die kleinschaligheid is heel gezellig! Overal waar je fietst kom je bekenden tegen en een bezoekje aan de supermarkt kost altijd meer tijd dan je dacht omdat je met zoveel mensen een praatje wilt maken!
Die gezellige sfeer komt ook terug op de universiteit zelf. Docenten kennen je vaak bij naam, zeggen hallo in de wandelgangen en vragen je op maandagmorgen hoe je weekend is geweest. De docenten zijn altijd in voor een praatje, en gaan graag met je in discussie om het vak te verbeteren. Deze persoonlijke sfeer komt omdat er in Wageningen 1 docent per 10 studenten is. Hiermee staat Wageningen op nummer 1!
Naast goed contact met docenten is ook het contact met je mede-studenten erg leuk. Omdat je jaar vrij klein is kun je iedereen leren kennen. Er is niet echt groepjes-vorming, en iedereen praat met iedereen. Door de AID leer je ook heel veel mensen kennen buiten je studie om.
Elk jaar melden zich ongeveer 130 nieuwe studenten aan voor de bachelor biologie. Aan het einde van het jaar ken je iedereen dus wel van gezicht. Om elkaar te leren kennen organiseert Biologica een introductiekamp in het eerste jaar. Dit is absoluut de moeite waard om je mede-biologen beter te leren kennen!
Naast de voordelen van kleinschaligheid is de natuur in en rond Wageningen uniek. Voor veldwerk wordt hier vaak gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld bij het vak ecologie en het vak flora en fauna. Je gaat dan lekker op de fiets erop uit om ecosystemen, insecten en bloemen te bekijken.
Wageningen University is daarnaast een fijne Universiteit omdat zij een enorm goede reputatie heeft in het buitenland. Hierdoor is het ontzettend makkelijk om een stageplaats of afstudeerplaats in het buitenland te zoeken. Verder kun je heel makkelijk in een stad in het buitenland een paar vakken volgen als je dat zou willen.
Naast de studie is er uiteraard genoeg te doen. In Wageningen zit bijna iedereen op kamers, waardoor er er altijd studenten zijn om leuke dingen mee te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een rondje lopen in de uiterwaarden, een filmpje kijken bij vrienden, samen sporten of gezellig samen koken en eten. Elke donderdag is er bij één van de studentenverenigingen een open feest. Als je meer wilt feesten kun je het beste lid worden van een studentenvereniging. Dan kun je het elke avond laat maken!
Baankansen

Biologen zijn op veel verschillende terreinen inzetbaar. Veel voorkomende functies zijn:
Onderzoeker: je werkt binnen een universiteit, een onderzoeksinstelling of een onderzoeksafdeling van een bedrijf zoals het RIVM of het Nederlands Kanker Instituut.
Specialist of adviseur: Je geeft adviezen aan bijvoorbeeld gemeentes of bedrijven.
Beleid of beheer: je houdt je bezig met het beheer of het beleid van (natuur)gebieden, vaak werk je dan voor een gemeente of de overheid.
In de grafiek kun je zien waar de meeste biologen na hun afstuderen terecht komen. Hier vind je meer informatie over mogelijke banen na de opleiding biologie.
Meeloopdagen
Gezamenlijke meeloopdag
Wat is een meeloopdag?
Op een meeloopdag kun je met andere scholieren de studie Biologie, de universiteit en Wageningen komen ervaren. Je gaat onder begeleiding van studenten langs colleges en practica. Je gaat zo mogelijk bij het vak langs dat op dat moment aan de eerstejaars gegeven wordt. Omdat dit niet altijd praktisch mogelijk is en we ook graag meer van de opleiding willen laten zien, is er ook vaak een college en/of een practicum van een ander vak. Die worden dan aan de groep meelopers gegeven, maar zijn in feite een samengevatte versie van de practica en colleges van een bestaand vak.
Omdat studeren niet alleen maar leren is, gaan we ook nog naar een aantal plekken in Wageningen. Tussen de middag lunch je bij je begeleiders thuis. Zo krijg je ook iets van de huisvesting te zien. We bezoeken ook het centrum, waar we aan het eind van de dag zullen eten. Ook zal er een avondprogramma zijn, waarbij we naar een cafeetje of flatkroeg gaan.
De deelname aan deze dag is gratis, op je reiskosten naar Wageningen na. Lunch en avondeten worden verzorgd.
Voor wie is deze dag?
De meeloopdag is voor iedereen die hier wil en kan komen studeren. Dat zal in de meeste gevallen 5 of 6 VWO zijn, hbo of universitaire studie als je wilt overstappen. Voor scholieren van de havo is het ook mogelijk, mits er een gegronde reden voor is. Voor de toelatingseisen van de universiteit zie: voorvereisten.
Wanneer zijn deze dagen en hoe kan ik me opgeven?
Voor de meest up-to-date informatie kun je terecht op de website van de universiteit, daar kun je je ook opgeven voor een meeloopdag.
Individueel meelopen
Daarnaast is het ook mogelijk om individueel mee te lopen met een student Biologie. De individuele meeloopdagen zijn bedoeld voor scholieren die op dit moment in 5 of 6 vwo zitten. Wil je je opgeven voor een individuele meeloopdag? Meld je dan hier aan.
Dagindeling individuele meeloopdag
Het programma van de dag hangt af van het rooster van de student waar je een dag bij te gast bent. Je volgt namelijk die vakken die je gastheer/gastvrouw ook volgt. Je spreekt, met de student waar je te gast bent, af hoe laat je waar verwacht wordt. Er wordt geprobeerd een fiets voor je te lenen, of misschien kun je wel achterop. Na ontvangst zul je colleges en/of practica gaan bezoeken die studenten Biologie op dat moment volgen. We bieden je een lunch aan en ’s avonds kun je (op onze kosten) mee-eten in het studentenhuis/-flat of op de mensa als je dat wilt. Hoe het ‘avondprogramma’ eruitziet, dat laten we aan jullie over.
Tot binnenkort op één van onze meeloopdagen!
Andere studies of steden
Veel leerlingen vragen naar de verschillen tussen de opleiding biologie aan verschillende universiteiten, en andere studies in Wageningen. Daarom hebben we dit verschil hieronder proberen uit te leggen. Onderstaande verschillen zijn voorbeelden. Als je echt wilt weten hoe deze studies eruit zien kun je het beste zelf gaan kijken bij die studie.
Wageningen: biologie of toch iets anders?
Biologie in Wageningen is fundamenteel en richt zich op organismen in hun natuurlijke omgeving. Andere studies in Wageningen zijn veel meer toegepast, en richten zich op het nut op de mens.
De volgende studies in Wageningen zijn verwant aan de studie biologie:
- Biotechnologie
- Voeding en gezondheid
- Plantenwetenschappen
- Dierwetenschappen
- Bos- en Natuurbeheer
Plantenwetenschappen kijkt bijvoorbeeld hoe we groenten zo lekker en groot mogelijk kunnen maken met behulp van veredelingstechnieken. Dierwetenschappen heeft zijn focus op de veehouderij, en probeert een stal voor koeien zo goed mogelijk te optimaliseren zodat de koe zoveel mogelijk melk geeft. Bij biotechnologie probeer je bijvoorbeeld energie op te wekken uit algen. Voeding en gezondheid richt zich op de gezondheid van de mens, en de invloed van voeding hierop. Bos en natuurwetenschappen kijkt naar het beleid en beheer van natuurgebieden.
Biologie: Wageningen of ergens anders?
Biologie wordt op alle universiteiten vanuit een andere hoek belicht. De basisprincipes zijn overal gelijk, maar de nadruk ligt overal anders. In vergelijking met andere BSc opleidingen is Biologie in Wageningen gericht op de natuur, de mens komt minder aan bod. Aan de UVA en in Nijmegen is daarentegen meer aandacht voor medische biologie.
Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden bij universiteiten in Nederland en de verschillen tussen de biologie opleidingen kun je op de site van het Landelijk Overleg Biologie Studenten (LOBS) kijken
Meer informatie over allerlei studentensteden en hun verenigingen is ook te vinden op StudentenWegwijzer. De pagina van ‘B.V.W. Biologica‘ is ook te vinden op hun site.
Op Kamers
Wageningen heeft net als andere universiteitssteden een tekort aan kamers. Hierdoor is het belangrijk dat je vroeg begint met zoeken!
Je kunt op twee manieren aan een kamer komen;
Via idealis (room.nl), de woningbouwvereniging; Ook als je nog niet weet waar je wilt gaan studeren kun je je dus het beste gewoon inschrijven! Je heb de meeste kans als je je zo vroeg mogelijk inschrijft: Als je je tussen 1 januari en 7 januari inschrijft, krijg je voorrang boven de mensen die zich na deze data inschrijven. Als je je eenmaal in hebt geschreven kun je reageren op kamers. Degene die het langste op de lijst staat krijgt de kamer. Hierbij kun je je huisgenoten dus niet uitkiezen, maar het is wel een eerlijk systeem. Je moet hierbij een beetje geluk hebben, soms kom je in een super gang terecht en soms helaas niet. Wel kun je als je eenmaal binnen bent bij Idealis makkelijk verschuiven naar andere gangen. Hierdoor kun je toch nog een leuke gang uitkiezen.
Via de particuliere woningmarkt; je reageert op kamers die huisbazen aanbieden, bijvoorbeeld op kamernet.nl of kamertje.nl. Als je wilt reageren moet je vaak iets betalen aan de site. Je kunt het beste een leuk stukje over jezelf schrijven met je hobby’s, wat je wilt gaan studeren en waar je nu woont. Als je geluk hebt wordt je uitgenodigd door de huisgenoten om de komen hospiteren. Als je nóg meer geluk hebt krijg jij die kamer! Het voordeel hiervan is dat je (bijna) altijd in een huis terecht komt waar je ook echt past.
Je kookt vaak samen en doet samen leuke dingen. Hospiteren is best eng; je probeert je zo goed mogelijk te laten zien op zo’n avond, maar er zijn heel veel mensen tegelijkertijd waardoor je soms gewoon niet opvalt. Blijf het vooral proberen, ook als je vaak wordt afgewezen. Het ligt niet aan jou dat je niet bent uitgekozen.
Het is fijn om je altijd in te schrijven bij Idealis, mocht het hospiteren niet lukken, dan heb je altijd wat achter de hand.